gezond eten

Het koolhydraatarm dieet

Koolhydraten zijn de brandstof voor je lichaam. Helaas kun je een teveel aan koolhydraten binnen krijgen en dan heb je kans op overgewicht. De gezonde maaltijden te gaan eten met een verlaagd gehalte aan koolhydraten ontwikkel je een gezond eet patroon. Je lichaam gaat dan langzaam over op reserves, en daardoor kom je weer op je gezonde gewicht.

Hoe werkt een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet haal je veel energie uit vet en eiwitten, en weinig energie uit koolhydraten. Dit dieet levert per dag zo’n vijftig tot maximaal honderddertig gram koolhydraten.

Een koolhydraatarm dieet kan gebruikt worden voor het verbeteren van de bloedsuikerwaarden.

Plus voor mensen met diabetes type 2 en als je wilt afvallen. Met een koolhydraatarm dieet heb je minder kans op hart en vaatziekten: een vervuilde bloedbaan is één van de oorzaken van hart en vaatziekten. Dat kan komen door roken, ouderdom, en een slechte eet gewoonte. Maar er is een ‘schoonmaakmiddeltje’ dat je bloedbaan kan reinigen en dat heet HDL. HDL staat voor High Density Lipoproteïne. HDL wordt ook wel de ‘goede cholesterol’ genoemd. Door de juiste verzadigde en onverzadigde vetten te eten verhoog je de hoeveelheid HDL in je bloed.

Je verlaagt het risico op hart en vaatziekten omdat een koolhydraatarm dieet heel veel van deze goede vetten bevat.

Voordelen koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet stabiliseert de bloedsuikerspiegel: na het eten worden koolhydraten omgezet in glucose (bloedsuiker). Het is goed voor je als je bloedsuikerspiegel in balans is.

Dat betekent dat de hoeveelheid glucose in je bloed niet te veel schommelt. Door het eten van te veel koolhydraten schommelt de glucose erg en wordt de balans verstoord. Koolhydraten die je binnen krijgt worden omgezet in glucose, dus bij een teveel aan koolhydraten komt er een teveel aan glucose in je lichaam. En dit veroorzaakt een piek in je bloedsuikerspiegel , dat kan zelfs giftig zijn. Het verwijderen van de glucose uit de bloedbaan wordt gedaan door het hormoon insuline.

En insuline zorgt er weer voor dat een teveel aan glucose in het lichaam snel afneemt.

Daarna daalt de bloedsuikerspiegel weer. Raakt het lichaam te veel van slag door pieken dan reageert het niet meer op insuline. Gevolg is een insuline resistentie met als gevolg daarvan diabetes type2.

Koolhydraatarm eten verlaagt de bloeddruk: hart ziekten zoals een beroerte en nierfalen kunnen komen door een te hoge bloeddruk. Uit onderzoeken is gebleken dat een te hoge bloedsuikerspiegel één van de belangrijkste veroorzakers kan zijn van een te hoge bloeddruk.

Minder koolhydraten vermindert je hongergevoel: een schommelende bloedsuikerspiegel zorgt er ook voor dat je vaker honger krijgt. De bloedsuiker piek neemt af zodra de insuline haar werk doet. Dat gebeurt razend snel en wordt ook wel suikercrash genoemd. Dat voelt of je weinig energie hebt en je wordt erg moe. Door deze energie dip kun je weer een hongergevoel krijgen. Door koolhydraatarm eten stabiliseert je bloedsuikerspiegel en verdwijnt je hongergevoel plus energie dips.

Van koolhydraat eten val je af: je gaat overtollig lichaamsvet verbranden en er komt geen nieuw lichaamsvet bij. Want als je teveel koolhydraten eet komt er meer glucose in je lichaam. En het glucose overschot wordt weer omgezet in lichaamsvet.

 

Een lekker koolhydraatarm recept

Italiaans gevulde courgette (4 personen).

2 grote courgettes

300 gram (veta) gehakt

200 milliliter tomatensaus

2 tomaten

125 gram champignons

½ bol mozzarella

verse basilicum

1 theelepel Italiaanse kruiden

1 teen knoflook

1 uitje

Bereiding:

  1. Oven voorverwarmen op 200 graden. De courgette in de lengte doormidden snijden en wat vruchtvlees uit het midden schrapen. Leg ze op een bakplaat of in een ovenschaal. Bestrijken met een beetje olie en bestrooien met een snuf zout en peper. Daarna tien minuten in de oven zetten.
  2. Vervolgens de ui en de knoflook snipperen en fruiten in een pan. Dan de gehakt toevoegen en rul bakken. Bak de champignons mee en voeg de Italiaanse kruiden toe.
  3. Tomaat in blokjes snijden en bij de gehakt doen. Vervolgens de tomatensaus erbij en met de zout en peper. Wat grof gehakte basilicum blaadjes erbij en laat tien minuten pruttelen.
Categories Gezonde voeding

Post Author: Renelobbe