Psychische problemen herkennen

Wij mensen zijn vaak zo veel bezig met ons lichaam te verzorgen, dat we vergeten dat onze geest ook aandacht nodig heeft. We zijn zo erg gericht op onze lichamelijke pijntjes en kwaaltjes, dat we geen aandacht besteden aan het welzijn van onze geest. Dat is ook niet zo heel vreemd in onze maatschappij. Onze maatschappij is namelijk heel erg gericht op het uiterlijk. Er goed uitzien wordt geassocieerd met gezondheid en welvaart. Als je je lichaam goed verzorgd, dan wordt je gemakkelijk opgenomen in onze maatschappij. Hierdoor vergeten veel mensen dat ze ook hun geest moeten verzorgen. Die is niet zo duidelijk zichtbaar als ons lichaam, dus is het gemakkelijk om dat te vergeten. Het is belangrijk dat je af en toe even tot rust komt, dat je even alles kan vergeten en even niets aan je hoofd hebt. Onze mentale gezondheid is namelijk net zo belangrijk als onze fysieke gezondheid. Toch nemen we fysieke klachten serieuzer dan mentale klachten terwijl dat niet zo zou moeten zijn. Het wordt tijd dat we ook mentale klachten serieus nemen. Dat doe je door goed naar de mensen om je heen én naar jezelf te kijken. Ik ga een aantal signalen van psychische problemen omschrijven. Wanneer je jezelf of een ander hierin herkent, is het misschien slim om contact op te nemen met een psychotherapeut Leiden.

 

Het eerste signaal van mentale ongezondheid, is een merkbare verandering in gedrag. Dit kan van alles zijn, van toegenomen concentratieproblemen tot enorme opvliegendheid. Van eetproblemen tot roekeloosheid en van overmatig alcoholgebruik tot overmatige bezorgdheid. Vaak gaan deze veranderingen in gedrag samen met slaapproblemen.

 

Ook een verandering in emoties kan wijzen op psychische problemen. Is iemand veel sneller en vaker geïrriteerd of boos, of juist heel emotioneel of hopeloos? Ook dit kan wijzen op mentale problemen.

 

Het derde teken is dat mensen met psychische klachten zich vaak terugtrekken. Dit is niet goed voor hen, probeer er voor te zorgen dat ze kunnen praten met jou of met een psycholoog Tilburg. Wanneer je merkt dat iemand zich terugtrekt, dan kan je ervan uit gaan dat diegene echt niet goed in zijn of haar vel zit. Praat daar over.

Categories Mentale gezondheid

Post Author: Renelobbe