Voeding en kanker

Het is bekend dat roken en bewegen bepaalde soorten kanker kunnen voorkomen. Dit is ook zo met voeding. Eet gezond dan kun je een hoop leed voorkomen. Het eten van bijvoorbeeld plantaardige producten zorgen voor een grote vezeltoename in de darmen. Deze vezels helpen mee om dikke darmkanker te voorkomen. Vezelrijke voeding is ook nog eens goed voor het behoud van een gezond gewicht wat ook weer bepaalde kankersoorten kan voorkomen.

Welke producten zijn vezelrijk en plantaardig?

Volkoren producten

Volkorenproducten bevatten veel vezels en zijn gemaakt van de hele graankorrel. Bruin volkorenbrood is prima voor de darmen en zorgen er voor dat je geen last krijgt van obstipatie. Ook het gebruik van volkorenmeel, volkorenpasta en zilvervliesrijst zijn een must voor een gezonde darmwerking.

Peulvruchten

Peulvruchten bevatten enorm veel eiwitten en veel vezels. Ook de gedroogde witte- en bruine bonen, linzen, kapucijners en kikkererwten zijn uitstekend om regelmatig te eten.

Goenten en fuit

Alle groentes- en fruitproducten worden gerangschikt onder vezelrijke voeding. Gedroogd, vers, blik, pot of diepvries zijn allemaal vezelrijke en gezonde voedingsmiddelen die meehelpen om kanker de baas te blijven.

Bij een gezond voedingspatroon horen ook zetmeelrijke voedingsmiddelen als de zoete- en gewone aardappel. Ook de cassave (een eetbare wortelknol) uit tropische gebieden is zeer vezelrijk en prima om te gebruiken in een vezelrijk dieet.

Hoeveel heb je nodig aan vezelrijke producten?

Om elke dag voldoende vezelrijk te eten volgen hieronder wat tips.

Veel mensen komen niet aan de 250 gram groente en twee stuks fruit. Het is in ieder geval belangrijk voldoende variatie in je eetpatroon qua groentes aan te brengen.

Probeer elke maaltijd om deze producten te eten. Dus bij ontbijt, lunch en avondeten vul je je bord met 2/3 aan plantaardige voedingsmiddelen.

Eet je bijvoorbeeld ’s morgens yoghurt met ontbijtgranen, vul dit dan aan met plakjes banaan en wat besjes.

Eet bij de lunch ook eens een salade of gebruik tomaatplakjes op je boterham.

Een keer per week peulvruchten eten is supergezond. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in de vorm van een linzen- of erwtensoep. Peulvruchten kan het beste één maal per week als vleesvervanger worden gebruikt.

Groentes en fruit kunnen ook als snackje tussendoor worden gebruikt. Denk maar eens aan stukjes appel, cherrytomaatjes, komkommer, aardbei, frambozen en druiven.

Het is belangrijk om vezelrijke producten dagelijks te gebruiken en je eetpatroon hierbij aan te passen.

De schijf van 5

De schijf van 5 is sinds een aantal jaar geleden verandert en bevat alle producten die je elke dag nodig hebt om gezond te blijven. Vezelrijke producten hebben hier een groot aandeel in. Ze zorgen voor een goede darmwerking en helpen mede kanker aan de darmen te voorkomen.

Natuurlijk mag je ook wel eens snoepen. Elke dag een klein tussendoortje in de vorm van een koekje, stukje chocolade of een waterijsje is een verantwoord hapje.

En het is ook niet een misdaad om elke week iets groters te snoepen. Dit mag in de vorm van een croissant, een stukje taart, een diepvriespizza of een zakje chips.

Het moet wel leuk blijven natuurlijk!