Omega 3, één van de goede vetten

Het is algemeen bekend dat er sprake is van zowel goede als slechte vetten. Wanneer er wordt gesproken over goede vetten is het vaak zo dat het niet lang duurt voordat er wordt gesproken over Omega 3. In het bijzonder staan deze gezonde vetzuren er om bekend een niet onbelangrijke bijdrage te leveren aan een gezond hart. Ben jij ook benieuwd op welke manieren Omega 3 een voordeel met zich mee kan brengen voor jouw gezondheid? Dan zal je, je zeker en vast even willen verdiepen in de interessante informatie die je aantreft hier op deze pagina.

Drie verschillende soorten Omega 3 vetzuren

Het eerste wat je moet weten wanneer je informatie opzoekt over Omega 3 heeft betrekking tot het feit dat het een onverzadigd vetzuur is. In principe maken we een onderscheid tussen drie verschillende soorten Omega 3. Het gaat hierbij meer in het bijzonder om deze vormen:

  •       EPA of eicosapentaenoic acid;
  •       DHA of docosahexaenoic acid;
  •       ALA of alpha-linolenic acid;

Bronnen die er om bekend staan rijk te zijn aan Omega 3 zijn onder meer vette vis. Hiervoor geldt overigens dat ze niet alleen beschikt over DHA, maar ook over EPA. Deze vetten worden in de praktijk ook wel visvetzuren genoemd. Voor ALA geldt dat het een essentieel vetzuur is. Dit betekent dat ze door het lichaam niet zelf wordt aangemaakt. Ze moet dan ook verplicht opgenomen worden uit de voeding die we eten. Voor ALA geldt dat ze over een plantaardig karakter beschikt. Dit betekent concreet dat je ze terug kan vinden in met name noten, zaden en oliën.

Op welke voordelen kan je rekenen bij Omega 3?

Er zijn op het internet ongelofelijk veel verschillende teksten terug te vinden die de meest uiteenlopende voordelen aankaarten voor wat het gebruik van Omega 3 betreft. Er moet echter worden gesteld dat slechts enkele van deze voordelen daadwerkelijk ook officieel worden erkend en zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. Het gaat hierbij onder meer om het voordeel dat zowel EPA als DHA een structurele bijdrage zouden leveren aan de normale functie van het hart. Om van dit voordeel te kunnen genieten zou je wel rekening moeten houden met een dagelijkse inname van 2.5g EPA en DHA.

Voor de hierboven aangehaalde soorten van vetzuren geldt overigens ook dat ze kunnen bijdrage aan het behouden van een gezonde bloeddruk. Hiervoor is wel een totale inname van 3g EPA en DHA per dag vereist. Voor ALA geldt dat ze een belangrijke meerwaarde zou kunnen realiseren op vlak van cholesterolwaarden. Om van dit gunstige effect te kunnen genieten zou een minimale inname van 2 gram per dag zijn vereist. Tot op de dag van vandaag is het zo dat er nog steeds heel wat onderzoek gebeurd naar de voordelen die verbonden zijn aan de inname van dit vetzuur. De kans is dan ook vrij aanzienlijk dat er naar de toekomst toe nog meer uit de bus zullen komen. In ieder geval mag het duidelijk zijn, je doet er alvast zeker niet slecht aan om ook een bepaalde hoeveelheid Omega 3 in je voedingspatroon op te nemen, integendeel. Charlotte Labee helpt je met het fitter maken van je hersenen.

Categories Gezonde voeding

Post Author: Renelobbe