Massage bij kanker

Elke vorm van kanker heeft heel veel impact op de persoon zelf en zijn of haar omgeving. Stress kan het gevolg zijn van intensieve behandelingen als chemotherapie en bestralingen. Zowel lichamelijk als geestelijk kan een kankerpatiënt angst en depressieve gevoelens krijgen. Slapeloosheid en pijn zijn voor een mens niet bevorderlijk voor een goede genezing. Ontspanning daarentegen kan van grote invloed zijn op een lichaam wat veel stress, pijn en verdriet heeft ervaren of nog steeds ondervind.

Heilzaam bij kanker

Massage kan heilzaam zijn bij kanker. Echter, de massage zal door iemand moeten worden gegeven die verstand van zaken heeft. Een veilige en verantwoorde massage moet helemaal zijn afgestemd op de conditie van de persoon. Er moet voldoende kennis zijn van de kanker en er voor zorgen dat de patiënt helemaal relaxt en gerust deze massage ondergaat. Er bestaan een aantal instituten die zijn gespecialiseerd in het geven van massages bij kanker.

Wanneer helpt massage bij kanker

 

Er is wetenschappelijk bewezen dat een goede massage kan helpen om pijn en misselijkheid te verminderen. Stemmingswisselingen, angst en stress kunnen door middel van een gerichte ontspanningsmassage teruggedrongen worden. Een rustgevende massage zorgt voor veel minder stress en angsten.

Is het veilig?

Vroeger werd gedacht dat het massage van een kankerpatiënt uitzaaiingen kon bevorderen. Doordat de lymfestroom en de bloedcirculatie op gang worden gebracht zou dit niet goed zijn voor de kankerpatiënt. Dit is echter achterhaald. Verspreiding van kankercellen zijn ingewikkeld en kunnen door een massage niet worden uitgebreid.

Heb je echter koorts, trombose, longembolie, infectie of een ontsteking, dan is het verstandiger de massage uit te stellen.

Een massagetherapeut die verbonden is aan het Netwerk Massage bij kanker of Oncoflex hebben alle expertise in huis voor een goede en veilige massage bij een kankerpatiënt.