Meest voorkomende kankersoorten

Het ongeremd delen van cellen in het lichaam kunnen zich uiten als een tumor. Kanker is een ziekte die bestaat uit wel honderden soorten. Doordat cellen impulsief delen ontstaat een gezwel. Deze kunnen ook goedaardig zijn. De kwaadaardige tumoren worden aangeduid als kanker.

Solide kanker

Een solide kanker ontwikkeld zich als tumor op weefsel. 90% Van de kankersoorten zijn solide kankersoorten. Er kan zich een carcinoom ontwikkelen die ontstaat in de huid, slijmvliezen of de klieren. Voorbeelden hiervan zijn longkanker, borstkanker en prostaatkanker.

 

Sarcomen worden minder vaak gezien. Zij bevinden zich in het ondersteunende weefsel als kraakbeen en botten.

Bloedkanker

Bloedkanker is een ander type kanker die als leukemie ontstaat uit het beenmerg.

 

Lymfoom is een kanker die wordt gezien in het lym vatenstelsel. De ziekte van Hodgkin is bijvoorbeeld een lymfoomkankersoort.

Kanker bij mannen

De meest voorkomende kankersoorten bij mannen zijn;

Prostaatkanker

Het mannelijk geslachtsorgaan is voorzien van de prostaat. Dit is een klier die de grootte heeft van een kastanje. De ontwikkeling van de prostaat wordt beïnvloed door het testosteron. Het hormoon testosteron regelt de groei van de prostaat en de prostaatvloeistof.

In de klierbuisjes van de prostaat kan prostaatkanker ontstaan.

Longkanker

Deze kanker komt als tweede plek op de meest voorkomende kankers bij mannen. Er ontstaan kwaadaardige cellen in het longweefsel. Een van de belangrijkste oorzaken is roken. Symptomen van longkanker kunnen zijn een piepende ademhaling, bloed ophoesten, hardnekkig hoesten en benauwdheid.

Een operatie is een veel gebruikte behandeling bij longkanker. Ook chemotherapie en bestraling zijn geneesmethodes die worden toegepast.

Darmkanker

Darmkanker komt voor in de dikke darm of de endeldarm. Darmkanker komt vaak voor bij mannen die de 60 zijn gepasseerd. Met het bevolkingsonderzoek van tegenwoordig worden veel mensen met darmkanker er uit gepikt. Eens in de twee jaar wordt van mannen en vrouwen boven de 60 jaar gevraagd om mee te werken aan een bevolkingsonderzoek.

Kanker bij vrouwen

De meest voorkomende kankersoort bij vrouwen is borstkanker. Borstkanker kan ontstaan in het borstweefsel. Een te snelle celdeling zorgt voor een knobbeltje in de borst. Roken en erfelijkheid liggen hier mogelijk aan ten grondslag. Vrouwen kunnen vanaf het 50e jaar, elke twee jaar gecontroleerd worden op borstkanker. Dit bevolkingsonderzoek is preventief en duurt tot de vrouw 75 jaar is. Na het 75e jaar is borstkanker bij vrouwen te verwaarlozen.

Dikke darmkanker staat bij vrouwen op de tweede plek. Terwijl longkanker een derde plek inneemt van de kankers bij vrouwen.

Een aantal kankersoorten die bij zowel de man als de vrouw voorkomen kunnen zijn:

  • Blaaskanker
  • Non-Hodgkin
  • Huidkanker
  • Baarmoederkanker
  • Leukemie