gezondheid

De invloed van de gezondheid van je mond op je algehele gesteldheid

Als je last hebt van mondproblemen dan zorgen deze er vaak voor dat je je helemaal niet lekker voelt en niet zo goed in je vel zit. Een gezonde mond daarentegen heefteen positieve invloed op je algehele gesteldheid dus het is zaak deze zo goed mogelijk in orde te houden. 

 

Wat als je te weinig speeksel aanmaakt

Je kunt met tal van mondproblemen te maken hebben. Denk aan een slechte adem, gele tanden, ontstekingen aan het tandvlees, tandsteen en zo is er nog veel meer te noemen. Heb je regelmatig last van een droge mond? Dan betekent dit dat je niet voldoende speeksel aanmaakt. Speeksel speelt juist een belangrijke rol bij de gezondheid van je mond en de rest van je lichaam. Speeksel houdt je mond gehydrateerd zodat je goed kunt slikken, eten en praten. Daarnaast maakt het enzymen aan waardoor schadelijke bacteriën gedood worden en wordt de PH-waarde ermee op peil gehouden. 

 

Wat kun je doen om meer speeksel aan te maken? 

Heb je een droge mond doordat je te weinig speeksel aanmaakt? Dan is het belangrijk de aanmaak ervan te stimuleren. Dit kun je op verschillende manieren doen. Kies voor het gebruik van tandpasta en mondwater dat de aanmaak bevordert. Spoelen is sowieso handig om te doen omdat dit altijd je mond vochtiger maakt. Je kunt tevens kiezen voor speciale pastilles om op te zuigen waardoor je meer speeksel aanmaakt. Drink voldoende, bij voorkeur water, en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk door je neus ademt. Een droge mond kan ook een slechte adem veroorzaken en dit wil je natuurlijk voorkomen. Door deze vochtig te houden blijft je adem frisser. 

 

Als je last van aften hebt

Een veelvoorkomend mondprobleem waar mensen mee te kampen hebben zijn aften. Een aft is een zweertje in de mond dat doorgaans grijswit of gelig van kleur is en waar een rode rand omheen zit. Aften kunnen op verschillende plekken in de mond voorkomen maar zitten vooral aan de binnenkant van de wangen of lippen of onder je tong. Aften zijn pijnlijk en vooral erg vervelend. De meeste aften verdwijnen uit zichzelf maar omdat ze behoorlijk irritant kunnen zijn wil je er zo snel mogelijk vanaf. 

 

Kies voor natuurlijke middelen voor een gezonde mond

Bij sommige mensen is het een probleem dat gewoon in je gestel zit, bij anderen treden aften bijvoorbeeld op omdat je ziek bent geweest en een verminderde weerstand hebt, terwijl bij weer anderen ze ontstaan doordat je mond niet helemaal goed gereinigd wordt of je de verkeerde en mogelijk schadelijke producten gebruikt. Aften voorkom je daarom het beste door zoveel mogelijk te kiezen voor mondvriendelijke verzorgingsproducten waaraan geen (mogelijk) schadelijke hulpstoffen zoals SLS, alcohol of chloorhexidine zijn toegevoegd.

Categories Gezondheid

Post Author: Renelobbe